حذف حجم مبنا و دامنه نوسان در بازار نزولی منطقی نیست

علی حیدری، کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه «حذف حجم مبنا و دامنه نوسان در بازار نزولی منطقی نیست»، گفت: چنین اقدامی در این مقطعی زمانی شوک منفی بزرگی به بازار وارد خواهد کرد.

به گزارش بیداربورس، علی حیدری درباره حذف حجم مبنا و دامنه نوسان، اظهار داشت: این موضوع در سال‌های اخیر جزو مطالبات فعالان بازار بود تا بورس ما شاهد این همه محدودیت معاملاتی نباشد. این محدودیت باید برداشته شود، اما برداشتن آن مانند بازار متشکل ارزی است که اگر شرایط از بُعد زمانی برای برداشتن آن آماده نباشد، اثرات مخربی خواهد داشت.
وی افزود: در روند نزولی فرسایشی کنونی بورس، اگر نسبت به برداشتن حجم مبنا اقدام شود، تأثیر منفی آن از تأثیر مثبتش بیشتر خواهد بود. البته باید این طرح اکنون آماده شود و سپس در زمان مناسب و در بازار مثبت آن را اجرا کنیم تا برای آینده اثرات مثبت آن را در بازار ببینیم.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: نمادهای دارای بازارگردان در فرابورس را باید به دو دسته تقسیم کرد؛ یک سری از نمادهایی که در حال حاضر قفل در صف فروش هستند. دلیل این اتفاق نیز این است که ناشر سهم، پول کمی در اختیار بازارگردان قرار داده و بازگردان هم پول و اعتباری که برای حمایت از سهم داشته را خرج کرده است و دیگر کاری از بازارگردان برنمی‌آید. برای چنین نمادهایی برداشتن حجم مبنا سبب می‌شود که سهم با منفی بیشتر در قیمت پایانی، از لحاظ زمانی زودتر به تعادل برسد.

زیان شدید بازارگردان‌ها
حیدری یادآور شد: دسته دوم نمادهای دارای بازارگردان هستند که به شکل عادی معامله می‌شوند و صف خرید یا فروش ندارند. اتفاقاً در بیش از ۷۰ درصد این‌گونه نمادها نیز منابع بازارگردان تمام شده است. حذف حجم مبنا مشکلی برای این نمادها ایجاد نمی‌کند.
وی با بیان اینکه «۸۰ درصد بازارگردان‌ها منابع مالی لازم برای بازارگردانی روی نمادها را در اختیار ندارند و اکثراً با انجام تعهدات روزانه در قیمت‌های بالاتر، همه منابع مالی را به سهم تبدیل کرده‌ و وارد زیان‌های شدید شده‌اند»، گفت: اگر حجم‌مبنای یک سهم قفل در صف فروش برداشته شود، به‌سرعت ریزش می‌کند و اثر منفی قیمتی آن غیرقابل‌انکار است. با توجه به تعداد سهام بازارگردانان در هر نماد و تعهد بازگردانی آنها در صورت ایجاد روندهای مثبت و صف خرید، مشکلی در عرضه سهم ندارند و به‌سرعت می‌توانند سهم را به تعادل برسانند.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی که بیشتر نمادها در روند نزولی هستند و بازارگردانان نیز توانایی حمایت مناسب از نماد را ندارند اگر حجم مبنا برداشته شود سهم هر روز پنج درصد افت خواهد کرد و به‌سرعت نزول افزوده می‌شود. اصل این اقدام، کار مثبتی است، اما بازار در روند نزولی قرار دارد و بُعد زمانی برای این کار مناسب نیست.
حیدری در ادامه به تشریح وضعیت بازار سرمایه پرداخت و عنوان کرد: در بازارهای جهانی  عدم وجود دامنه نوسان سبب می‌شود بازارها به‌سرعت به تعادل برسند و نمادها مدت‌های طولانی در صف خرید یا فروش قفل نشوند. اگرچه ممکن است تحت تأثیر یک سری از شرایط خاص و با اخبار تأثیرگذار مثبت یا منفی نوسانات شدیدی را در یک بازار یا نماد شاهد باشیم. اما در این برهه زمانی که بورس تهران در دودلی غالباً منفی قرار دارد و اکثر سهم‌ها نزدیک به ۸۰ درصد از سقف خود ریزش داشته‌اند، اما همچنان بازار با ریسک نزول بیشتر همراه است.

حذف حجم مبنا و دامنه نوسان در بازار نزولی منطقی نیست
وی یادآور شد: افزایش هزینه‌های بنگاه‌های تولیدی که از طرف بودجه ۱۴۰۱ ممکن است به شرکت‌ها تحمیل شود از یک‌سو و بحث اثرات روانی برجام و برداشته شدن تحریم‌ها از سوی دیگر، فشارهایی را متوجه بازار می‌کند. در این شرایط، اگر دامنه نوسان حذف شود ممکن است با اعلام خبر توافق، بازار با افت ۲۰ درصدی در یک روز مواجه شود.
«الان، زمان مناسبی برای حذف دامنه نوسان و حجم مبنا نیست.» حیدری با بیان این جمله، تصریح کرد: در زمان‌های عادی که بازار متعادل است، برداشته شدن دامنه نوسان حتی به کاهش نوسان پذیری در سهم نیز منجر می‌شود که این موضوع به نفع بازار است وصف‌های خرید و فروش از بین می‌روند و نمادها خیلی زود به تعادل می‌رسند و وزن تحلیل بنیادی در بازار بیشتر خواهد شد، اما در این مقطع فعلی، زمان مناسبی برای این کار نیست.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: این کار در آینده و در زمان تعادل بازار و حتی شروع روند صعودی می‌تواند انجام بگیرد اما در این شرایط که هزینه شرکت‌ها به‌واسطه بودجه ۱۴۰۱ افزایش داشته، احتمال نزول قیمت‌های جهانی وجود دارد و توافق برجام نیز دور از ذهن نیست، برداشته شدن حجم مبنا و دامنه نوسان تصمیم منطقی نیست و قطعاً شوک منفی بزرگی به بازار وارد خواهد کرد.

کد خبر 11736

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =